Katten gillar att utforska varje skrymsle och vrå i hemmet. Men det är ju inte alla gånger kan inreder med katten i åtanke. Detta kan resultera i att de hamnar på platser de kanske inte borde vara eller helt enkelt inte får sina egna platser att vara på.

Till att börja med är det ju bra att se över så att det inte finns farlig platser för katten. Detta handlar mest om att inte ha farliga ting stående i det öppna utan att se till att allt sådan hamnar säkert förvarat i skåp och liknande. Har man dock balkong kan det vara bra att sätta upp skydd där så inte katten riskerar att falla och skada sig.

Alla kattägare har säkert hört om katter som går och vässar klorna på alla möjliga möbler. För att undvika detta gäller det att man sätter ut klösbrädor och liknande. Man kan även göra sina egna klössaker genom att sätta fast lite sisalrep på dem.

Mat- och vattenplatser är också viktiga att tänka på. Dessa ska man inte placera bredvid varandra. Kattens naturliga instinkt är att inte äta och dricka på samma plats. Skaffa gärna något som en vattenfontän eller liknande där katten får känslan av att dricka vatten som rör på sig.

Kattlådan blir ytterligare en faktor för katten i hemmet. Kattlådan ska alltid stå så att katten känner sig trygg att använda den. Ju större hem man har desto fler kattlådor borde man också skaffa. För att katten ska få vara ifred när den går på lådan kan det vara smart att ställa den inne i ett skåp eller liknande. Gör man dock detta behöver man se till att katten alltid har tillgång till den, som att göra ett litet katthål i dörren eller liknande. Lådan ska dock inte stå i närheten av mat- eller vattenskålarna.