Träning ska börja tidigt, så fort valpen känner sig hemma i sin nya miljön och har knutit an till sig ägare ska man börja med grundlydnad.

shutterstock_313659647

Enkla saker som ”hit”, ”sitt”, ”ligg” och hundens namn brukar fastna fort. Frågan är bara hur man bäst lär en hund lydnad. Det finns flera böcker om ämnet, alla med olika idéer och övningar. Men grundtankar brukar alltid vara densamma.

Ett sätt är med kärlek. Man ska aldrig slå eller straffa en hund som gör fel. Istället ska man uppmuntra och berömma alla gånger som hunden gör rätt. När den kommer till dig då du ropar, ska den få många klappar och vänliga ord. Vad du säger spelar ingen roll, det handlar om hur du säger det.

I början gäller det att ha en del godis till hands. Hunden vill gärna göra dig till lags och med lite godis lär den sig ännu snabbare.

Man ska inte bara ha massor av godis, man behöver också en stor hög med tålamod. En hund behöver lära sig ditt språk och försöka förstå vad du vill. Att kommunicera över rasgränserna kommer att leda till missförstånd och det tar tid att lära känna varandra.

Lydnad gör att hunden accepteras av samhället och kan rädda hundens liv när de hamnar i en farlig situation som de inte förstår att farlig.

För att kunna gå vidare med lydnadsträningen är det en sista ingrediens som krävs: skoj. Både du och hunden ska tycka att träningen är rolig och givande. Under träningen ska du se att hunden har kul med dig och att den inte lyssnar på dig på grund av rädsla eller krav: den lyssnar för att den respekterar dig och gillar att göra det du vill.