Funderar du på att skaffa dig en hund? Då bör du vara beredd på en jobb som man inte skall ta lätt på. För det första handlar det om ansvaret gentemot hunden. Du måste se till att din nya vän mår bra. Det innebär en del veterinärbesök, vaccineringar, köp av mat, leksaker och annat som din hund kommer att behöva. Det kostar en del pengar och tar mycket tid i anspråk. Är du inte säker på att du har tillgängliga resurser för att klara av det, bör du tänka efter före du fattar beslutet att köpa en hund.

Ansvar även för omgivningen

Du bär ansvaret inte bara för hunden utan även för omgivningen. Det är ingen annan än du som kommer att behöva plocka upp efter din lilla vän när ni är ute på en promenad. Det är ingen annan än du som ska se till att din hund inte biter en annan hund eller en människa. Även om konfliktsituationen är provocerad av en annan hund, är det ändå du som är ansvarig för att din hund inte ska bita en annan.

Böter och fängelse

Du får inte glömma att du kan få böter om du som hundägare inte sköter dig. I värsta fall kan du faktiskt få ett fängelsestraff. Det får du dock endast i fall du misshandlar din hund till döds eller hetsar din hund att attackera andra människor. Det händer givetvis sällan och det är ytterst få i Sverige som verkligen är en dålig hundägare. Det går att få böter för så pass små överträdelser som att ha hunden okopplad utomhus. En tusenlapp är den vanliga påföljden. Väljer du att låta bli att registrera din hund hos Jordbruksverket, får du pröjsa 1500 kronor. Alla hundar som bor i Sverige måste nämligen märkas med ett ID-nummer och registreras i deras system.